top of page

מה צריך לכלול ממ"ד? טיפים לבונים והמשפצים

מלחמת המפרץ בשנת 1991, שינתה את היחס אל העורף במובנים רבים, בפרט בכל מה שקשור להתמודדות של העורף עם טילים מצד מדינות אויב. עד אז התפיסה היתה, במקרה של מלחמה על התושבים לרדת באופן מיידי אל המקלטים, שם הם יוכלו להגן על עצמם בצורה הטובה ביותר. הסקאדים שנורו במלחמת המפרץ והחשש שמדובר בטילים לא קונבנציונאליים, הביאו לשינוי בתפיסה, ועל כן הוחלט על בניית ממ"ד בכל מבנה חדש.

ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) הוא חדר יצוק בטון מזוין אשר יכול לעמוד בפני הפצצות טילים ומתקפות מטוסים, הימצאותו של החדר כחלק מהדירה מייתר את הצורך לרדת אל המקלטים ובכך מקצרים באופן משמעותי את זמן ההגעה של התושבים אל אזור מוגן חשוב להדגיש, חובת בניית הממ"ד השינוי חלה על מבנים חדשים בלבד אשר הוצא להם היתר לאחר מלחמת המפרץ, החל מדירות מגורים, בתים פרטיים, מוסדות ציבור, משרדים ועוד. יחד עם זאת, במבנים ישנים אשר נבנו לפני שנת 1991, ניתן להגיש בקשה להיתר לתוספת ממ"ד בהתאם למגבלות פיזיות וגאומטריות של המבנה והחלקה.

מי אחראי על בניית ממ"ד וכיצד מבצעים זאת?

לפני שנסביר על בניית ממ"ד באופן טכני, נסביר בקצרה את הרעיון שעומד מאחורי זה ומי אחראי על כך מבחינה ביורוקרטית מבחינת מדינת ישראל.

כאמור החוק ביחס לבניית מרחבים מוגנים שונה בשנת 1992 בעקבות המלחמה, כאשר לימים הוחלט גם לצרף אותו לתוכניות בנייה שונות, כמו למשל תמ"א 38, אותה תוכנית בנייה שמאפשרת חידוש חיזוק מבנים ישנים. אחת הנקודות בתוכנית זו, היא תוספת של בניית ממ"ד לכל דירה במבנה.

בעיקרון, כל מי שבונה מבנה חדש חייב מחויב במציאת פתרון מיגוני בדמות ממ"ד לכל דירה או בפתרון מיגון כלל קומתי בדמות ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) אשר לרוב מקובל במבני מעונות למגורים. כאשר מרחיבים דירה עם תוספת בניה ששטחה מעל 12 מ"ר, מחויבים במציאת פתרון מיגון בין אם בבניית ממ"ד ובין אם באמצעות הסבת חדר ל"חדר משופר מיגון". במקרים יוצאי דופן בהם הדירה הקיימת מצויה בקרבת מיקלט קיים ותקני, אפשר לקבל פטור ממציאת פתרון מיגון. את הבקשה לפטור מגישים לפיקוד העורף. הוא הגוף האחראי על כל נושא מרחבים מוגנים ועל כן, אם רוצים להימנע מכך, אז שצריך לקבל את אישורו.

צריך לציין, אם מדובר על מבנה ישן שבעליו רוצים להוסיף לו ממ"ד, אזי שהם צריכים לעשות זאת כמובן על פי התקנים השונים, לשם כך חשוב מאוד להשתמש באנשי מקצוע, קבלנים שמתמחים בבניית ממ"דים על פי דרישות פיקוד העורף.

מה הם התקנים לבניית ממ"ד

מטרתה של בניית ממ"ד היא לספק הגנה במקרה של התקפת טילים או נשק משמעותי אחר על ערי ישראל. הרעיון הוא שהדיירים יוכלו להיכנס אל הממ"ד, להישאר בו כל עוד המתקפה נמשכת מבלי שיסכנו את עצמם. עצם זה שהממ"ד נמצא בתוך הדירה, מקצר כאמור באופן משמעותי את זמן ההגעה שלהם אל המקום, וכמובן גם הופך אותה לקלה יותר.

על מנת שהממ"ד באמת יגן על הדיירים במבנה הוא חייב לעמוד בתקנים שהמדינה חייבה. בין היתר, הוא חייב להיות גדול בשטח מינימלי של 9 מ"ר, בגובה של 2.5-2.8 מטר מהרצפה, והרוחב לא יכול להיות צר מ-1.6 מטר. ביישובים עורפיים הממ"ד יהיה עשוי מבטון מזוין בעובי של 25 30 סנטימטר בקיר חיצוני ו-20 סנטימטר בקיר פנימי. ביישובים קדמיים עובי קיר חצוני יהיה 40 ס"מ וקיר פנימי 30 ס"מ. במבנה חדש, הממ"ד יכול להכיל עד שני קירות חיצוניים בלבד והוא חייב להיבנות כמקשה אחת עם דלת הדף, חלון הדף, צינורות אוורור ומערכת סינון גזי חל"כ (חומר לוחמה כימית). מאחר ומבנה הממ"ד יצוק כאמור מבטון מזויין, הוא אינו מבודד תרמית. משום כך, מומלץ להתייחס לבידוד תרמי של הקירות (וגם התקרה אם היא גג עליון). קיימות שיטות שונות לבידוד, בין אם טיח תרמי ובין אם לוחות קלקר וציפוי לוחות גבס עליהם.

בנוסף, ניתן להתקין בממ"ד מזגן לפי הנחיות אשר התקן מאפשר זאת.

חשוב להדגיש, מעבר לעובדה שהממ"ד אמור להיבנות על פי תקנים ספציפיים שהמדינה קבעה (לאור מחקרים וניסויים בתחום), הרי שבעלי המבנה צריכים לדאוג לתחזק אותו. כלומר, עליהם לוודא שהמקום נקי, מסודר, יכול להכיל את בני המשפחה בצורה פשוטה ונוחה. חשוב שהדרך אל הממ"ד תהיה פנויה וזמינה בכל עת.

במקרים רבים הורים בוחרים שהממ"ד ישמש כחדר ילדים, כך במקרה של מתקפה, יש להם את כל מה שהם צריכים בחדר והרבה יותר קל להפנות את הילדים אליו. בכל מקרה, חשוב שהחדר יהיה מסודר ונעים לשהייה ממושכת.

מחפשים לבנות ממ"ד בחיפה והסביבה?

נשמח לתת לכם שירות
חזני פרויקטים 0505909291

שיתוף

bottom of page